Προβλήματα στην καθημερινότητα ενός εθελοντή (Μέρος 2ο)

Αφού θίξαμε το θέμα χρόνου από την πλευρά της ενημέρωσης, έρχεται η δεύτερη πλευρά που έχει να κάνει με τον χρόνο, αυτόν δηλαδή που χρειάζεται το όχημα να φτάσει στο συμβάν. Για όποιον θέλει να θυμηθεί ή να διαβάσει την συνάρτηση του χρόνου με τις ποσότητες νερού που χρειάζονται σε μια πυρκαγιά, μπορεί να κοιτάξει ΕΔΩ. Επίσης στον προηγούμενο σύνδεσμο θα βρείτε πληροφορίες για μένα, για όσους διαβάζετε πρώτη φορά τα άρθρα μου. Τα προβλήματα που αναλύουμε, έρχονται παρακάτω.

Το σήμα έχει φτάσει λοιπόν, ξεκάθαρο. Χρειάζεται να επέμβουμε άμεσα καθώς υπάρχει πυρκαγιά σε δασική έκταση και λόγω ανέμων υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για κατοικίες, άρα ανθρώπους. Εδώ θα ανοίξουμε τους ασκούς του αιόλου καθώς τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Οι ανίδεοι οδηγοί, οι οδηγοί που “κλείνουν” επίτηδες τα οχήματα εκτάκτων αναγκών, αυτοί που ήρθαν απλά για να δουν, τα ασυντήρητα οχήματα, τα διπλοπαρκαρισμένα, και τέλος αυτοί που νομίζουν οτι θα κάνουν κάτι!

received_429859084207960
Δασική πυρκαγιά. Φωτογραφία αρχείου.

Συντήρηση οχημάτων

Ένα πυροσβεστικό όχημα δε μπορεί, εξ ορισμού, να πάει γρήγορα στο συμβάν, με 5 τόνους νερό, μερικούς τόνους εξοπλισμό και άλλα προβλήματα. Τα άλλα προβλήματα είναι τα πανάρχαια ελαστικά των οχημάτων του Π.Σ. και σίγουρα η ελλειπής συντήρηση του οχήματος. Αυτό σημαίνει οτι η μάχη έχει αρχίσει να χάνεται από θέμα χρόνου. Θυμάστε τι λέγαμε για τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς; Ποιός λογικός οδηγός οχήματος θα έτρεχε να φτάσει άμεσα στην πυρκαγιά; Με χαρά και λύπη, σας λέω οτι τρέχουν να σώσουν ζωές / σπίτια / δάση. Με χαρά καθώς δείχνει οτι αυτοί οι άνθρωποι, γνωρίζοντας τον κίνδυνο, τα δίνουν όλα, αλλα με λύπη γιατί πολλά από αυτά τα οχήματα είναι ωρολογιακές βόμβες. Γιατί να χάσουμε ανθρώπινες ζωές από αμέλεια; Αυτή η τεράστια βραδυπορία που υπάρχει στους τομείς της Ελλάδας, πρέπει να σταματήσει. Έχουμε μάθει να κινούμαστε μόνο όταν πεθαίνει κόσμος.

  • 1999 σεισμός στην Αθήνα μόνο με 5,9 ρίχτερ.
  • 2003 Τροχαίο Τεμπών
  • 2007 Πυρκαγιές Ηλείας
  • 2018 Πυρκαγια Μάτι

Γιατί να είμαι ο επόμενος; Είμαι ένας εθελοντής που μπαίνει στα ασυντήρητα οχήματα, το οποίο σημαίνει ότι η βάρδια μου ξεκινάει γνωρίζοντας οτι θα παίξω κορώνα γράμματα τη ζωή μου λόγω του οχήματος. Γιατι να είσαι εσυ; Εσύ γιατί βρέθηκες στην πορεία ενός οχήματος 9 τόνων και τώρα σε μαζεύουν με το κουταλάκι. Γιατί να είναι το παιδί σου; Ένα παιδί που δε φταίει πουθενά αλλά δεν έφτασε έγκαιρα η βοήθεια, ή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός. Εξάλλου, τους εθελοντές δε τους συντηρεί κανείς. Ούτε το ίδιο το κράτος! Όσοι λένε τέτοιες ασυναρτησίες, απλά φαίνεται το χαμηλό επίπεδό τους. Ως εθελοντής, συντηρώ εγώ τον εαυτό μου με πολύ κόπο. Όπως αναφέρω παραπάνω, πρέπει να πεθάνει κόσμος για να γίνει κάποια σωστή κίνηση. Ο μόνος τρόπος για να πάρει ένας εθελοντής εξοπλισμό, είναι διαμέσου χορηγίας (1 φορά στα λίγα χρόνια) ή αλλίως με καθημερινή ΣΤΈΡΗΣΗ

-εξόδου

-καφέ

-φαγητού σε ένα εστιατόριο

-βόλτας με τον σύντροφό σου

αλλά και σε ανέσεις σπιτιού, βενζίνης, ρουχισμού κτλ. Πάνω απ’όλα όμως είναι ο ΧΡΌΝΟΣ που αφιερώνεις σε σένα και στον συμπολίτη σου.

received_259609838085071
Παροχή βοηθείας σε τροχαίο από το Π.Σ. και την εθελοντική ομάδα του Αγίου Στεφάνου.

Ι.Χ. – ΟΔΉΓΗΣΗ – ΑΥΘΑΙΡΕΣΊΑ

Πάμε παρακάτω. Ας δούμε ένα αληθινό σενάριο. Το μυαλό των περισσοτέρων θα πάει στο Μάτι, καθώς είναι κάτι πρόσφατο, ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και ξαφνικά όλοι γίναμε ειδικοί υπό έναν όρο! ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΆ ΜΑΣ ΑΠΈΞΩ. Όσα θα διαβάσετε αφορούν το κάθε συμβάν ξεχωριστά και όλα τα συμβάντα μαζί. Η διαφορά είναι οτι το Μάτι έδειξε τα προβλήματα σε αυτούς που κρύβανε το κεφάλι τους μέσα στο χώμα, αλλά και σε αυτούς που πιστεύουν οτι αν η καταστροφή δεν φτάσει στην πόρτα τους, τότε δεν είναι καταστροφή. Έστω λοιπόν, πυρκαγιά μεγάλης έκτασης, με εγκλωβισμένους, με σπίτια, με… με…! Η Στο ίδιο σενάριο βάλτε ανθρώπους να φωνάζουν, να καίγονται, να λιώνουν οι λαμαρίνες, να κινδυνεύουν σπίτια, σχολεία, κατασκηνώσεις! Να είσαι 1 χιλιόμετρο από το συμβάν, να βλέπεις τις φλόγες και να κάνουν σφήνες τα ΙΧ για να σε κλείσουν, αδιαφορώντας για τους φάρους και τις σειρήνες. Να έχουν κλείσει την ΛΕΑ και να γελάνε. Ενώ εσύ στον ασύρματο ακούς το κέντρο να φωνάζει για ενισχύσεις. Να ακούς τον πανικό που επικρατεί στο πίσω μέρος της διαβίβασης από τον φίλο και συνάδελφο ο οποίος προσπαθεί ψύχραιμα να διαβιβάσει ζητώντας ενισχύσεις. Να ξέρεις οτι θα χαθούν ανθρώπινες ψυχές αν δε φτάσεις εκεί έγκαιρα και όμως… αυτος με το αμαξάκι που ζυγίζει 800 κιλά, προσπαθεί να σε εμποδίσει με κάθε τρόπο. Σου κλείνει το δρόμο, πατάει απότομα φρένο, κάνει μανούβρες. Εκεί είναι που σκέφτεσαι οτι κουβαλάς 5 τόνους νερό, 1 – 2 τόνους σε εργαλεία – μάνικες – γεννήτριες – ανθρώπους – υλικά και άλλους 2 τόνους το βάρος του οχήματος. Δηλαδή 9 τόνοι πάνω κάτω. Σαν να ζητάμε από έναν ελέφαντα να κάνει μπαλέτο, να προσγειωθεί με χάρη όπως ένα πούπουλο, να τρέξει όπως μια τίγρης και να σταματήσει ακαριαία όπως τα 800 κιλά του ανίδεου. Πυροσβεστικό είναι, οχι transformer!

received_1504884379655888
Παροχή βοηθείας σε τροχαίο.

Αυτού του είδους οι οδηγοί δεν είναι που βρίζουν για το που είναι ο κρατικός μηχανισμός; Αυτοί που χαζεύουν την καταστροφή, βρίζοντας όποιον νομίζουν υπεύθυνο, ενώ πίσω τους είναι εγκλωβισμένο ένα όχημα έκτακτης ανάγκης. Οι ίδιοι δεν είναι που με την αυθαίρετη φιλοσοφία οδήγησης, χτίζουν αυθαίρετα; Παγώνει το αίμα όλων μας όταν ακούμε στον ασύρματο οτι το όχημα δε μπορεί να πλησιάσει επειδή έχει διπλοπαρκάρει κάποιος, ενώ υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο σε οικία. Προσωπικά, έχω πάρει την απόφαση οτι η λύση είναι μια. Είτε να τους εξαφανίσουμε όλους δια μαγείας ή να τους κλείσουμε όλους φυλακή. Αλλά το μεγαλύτερο παράπονο μου είναι το εξής. Γιατί συνεχίζουμε να μαθαίνουμε στην νέα γενιά οτι δεν υπάρχει καμία αξία στην αθρώπινη ζωή; Γιατί τα υψηλά ιδανικά εστιάζουν στο να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή του συνανθρώπου μας αντί να βοηθούμε, να γινόμαστε ομάδα;

received_1779673735476257
Ρίψη νερού απο Canadair 

Ο ανίδεος Ελληναράς 

Τέλος, να ενημερώσω όσους είναι με την παντόφλα, το σορτς και τη μπλουζάκι στην μύτη, οτι ΔΕΝ βοηθάτε. Έχετε προσέξει οτι οι κάμερες τραβάνε βίντεο αυτούς τους δήθεν αβοήθητους; Να σβήνουν “όπως μπορούν”; Έχετε προσέξει τι λένε οι ίδιοι στις κάμερες; “Εδω ήταν το πυροσβεστικό αλλά έφυγε!” ΠΡΟΦΑΝΏΣ και έφυγε! Γιατί εσύ δεν έχεις καμία ιδέα από φωτιά, δεν κατανοείς τι γίνεται γύρω σου, έχεις άγνοια κινδύνου (όπως ένα τρίχρονο μωρό στην άκρη της ταράτσας που μόλις είδε τον Σούπερμαν), κανένα σωστό ρουχισμό και μηδενική εκπαίδευση! Είσαι ένα εμπόδιο στο έργο των πυροσβεστών! ΜΌΝΙΜΟ εμπόδιο. Ισάξιο με αυτούς που μας κλείνουν τον δρόμο. Τι νομίζεις; Οτι οι πυροσβέστες θέλουν να έχουν στο λαιμό τους και έναν θάνατο; Ή μια διάσωση εν μέσω πυρκαγιάς; Δε νομίζω… Αντίθετα, φεύγουν, πάνε λίγο παρακάτω και συνεχίζουν το έργο τους γιατι αυτοί πραγματικά κάνουν έργο ενώ εσύ νομίζεις οτι ζεις σε “έργο” του Hollywood! Αν εσύ πάθεις κάτι μόνος σου, κανείς δεν έχει την ευθύνη. Ας πρόσεχες. Αν πάθεις κάτι μπροστά στα μάτια των Πυροσβεστών, πρέπει να σε βοηθήσουν και να παρατήσουν τη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο τους συνανθρώπους σου αλλά και τους εαυτούς τους. Η διαφορά μας είναι οτι είναι σίγουρο οτι θα πάθεις κάτι έτσι όπως ήρθες να “βοηθήσεις”. Έτσι λοιπόν, εμείς αποχωρούμε. Αν θες να μείνουμε, άσε μας να κάνουμε τη δουλεία μας, τον εθελοντισμό μας και το έργο μας. Αν θες να βοηθήσεις πραγματικά, ενημέρωσέ μας για παγίδες στο έδαφος, ποιό από τα επόμενα αυθαίρετα έχει φιάλη υγραερίου, ποιος δρόμος βγάζει που, αν υπάρχει κάποια πισίνα κοντά μας και άλλες πληροφορίες.

received_277736356384299
“Thumbs up” από τον συνάδελφο! Όλα καλα!

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους κατά τα χρόνια ασχολίας μου με τις εθελοντικές ομάδες και δράσεις μου, ήταν εκεί να μου  λένε: “γιατί ασχολείσαι;”. Να μου λένε, “δε βαρίεσαι”, “εσύ θα τα κάνεις όλα;” “και τι κατάλαβες;”. Η απάντηση δε μπορεί να δοθεί σε κάποιον που δεν έχει μάθει να απλώνει το χέρι να βοηθήσει. Αντίθετα έχει μάθει να απλώνει το χέρι για να ζητήσει ή να κλέψει. Σας ευχαριστώ όλους γιατί σήμερα είμαι εδώ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: